Du är här: right arrow STARTSIDA right arrow DJUR OCH FYRVERKERI
DJUR OCH FYRVERKERI

DJUR OCH FYRVERKERI

Djuren, våra vänner

Fyrverkerier har sedan många år tillbaka varit en självklar ingrediens i vårt nyårsfirande. Det gör övergången från det gamla året till det nya till något alldeles extra festligt och gläder och fascinerar såväl gammal som ung. Tyvärr finns det de som inte kan känna någon glädje över denna sed. Vi tänker då på våra sällskapsdjur och deras ägare, som naturligtvis våndas med sina skyddslingar, när dessa i många fall blir helt förskräckta över de såväl totalt omotiverade som onaturliga och starka smällarna och ljuskaskaderna.

Här följer några rekommendationer som kan hjälpa:

  • Djuren, våra vänner Lämna inte hunden ensam.
  • Djuren, våra vänner Res bort med din hund om du kan, gärna ut till landet där det oftast smäller betydligt mindre.
  • Djuren, våra vänner Om du inte kan resa bort, åk ut i naturen på dagen och gå en jättelång promenad med hunden. Eller hitta på något annat riktigt roligt för hunden under ett par timmar minst, så att hunden blir trött till kvällen.
  • Djuren, våra vänner Gå ut för en snabb kissrunda redan tidigt på kvällen, innan det har börjat smälla. Annars tvingas man vänta med det tills smällandet är över, sent på natten. En rädd hund gör inte ifrån sig.
  • Djuren, våra vänner Dra för gardinerna så att du hindrar ljus och ljud från att komma in. Sätt på musik, eller radio/tv, och låt stå på som avledande bakgrundsljud (men var uppmärksam på om hunden stressas av ljudet istället, det kan variera för olika hundar). Testa dig fram och se vad som fungerar.
  • Djuren, våra vänner Se till så att det finns en mörk plats eller ett rum utan fönster dit hunden kan dra sig tillbaka. Men stäng inte in hunden.
  • Djuren, våra vänner ömka eller bestraffa inte! Man kan aldrig straffa bort rädslan, det kommer bara att förvärra. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben istället. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
  • Djuren, våra vänner är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering. Det finns flertalet både receptfria och receptbelagda preparat som kan lindra.
Källa: Veterinär Andrea Lundblad och hundpsykolog Charlotte Swanstein

MEDICINERA ALDRIG DITT SÄLLSKAPSDJUR UTAN ATT RÅDFRÅGA VETERINÄR!

Observera att olika djurslag kan reagera mycket olika på ett och samma läkemedel och den lämpliga doseringen kan variera högst väsentligt. Vissa läkemedel för humant bruk kan vara direkt livsfarliga för våra sällskapsdjur!

Och till Dig som skall ansvara för ett fyrverkeri vill vi säga:

VAR RÄDD OM DIG SJÄLV OCH VISA ANDRA STÖRSTA HÄNSYN OCH OMTANKE, SÅ FÅR VI ALLA ETT GOTT NYTT ÅR!Djuren, våra vänner Har du djur som är rädd för fyrverkerier? Klicka här för nödhjälp.. Djuren, våra vänner